piec-konwekcyjno-parowy

Jak działa piec konwekcyjno – parowy?

Żywność

Piec konwekcyjno-parowy to w ostatnich latach najczęściej wykorzystywany sprzęt w kuchni lokali gastronomicznych. Dzięki niemu potrawy można przygotowywać szybciej, z zachowaniem ich smaku, aromatów i kompleksu wartości odżywczych.

Jego działanie jest proste. W komorze pieca wytwarza się para, która poddaje dania odpowiedniej obróbce termicznej. W piecach można gotować, piec, grillować, dusić czy smażyć. Co ważne, na przykład nowoczesne piece Kromet posiadają system komputerowego sterowania, który zapamiętuje receptury przygotowywania tych samych dań. To korzystne przede wszystkim dla pomocników szefa kuchni, którzy nie mają jeszcze tak dużego doświadczenia kulinarnego.

Piece tego rodzaju nie przypalają potraw i przyrządzają je idealnie tak, jak życzy sobie tego kucharz. Mięso jest soczyste, ale wysmażone w pożądanej jakości. Obróbka termiczna tego typu nie zmienia barwy produktu spożywczego, jego smaku ani zapachu. Co ważne, jednoczesne przyrządzanie różnych dań nie powoduje mieszania się takowych. Dzięki temu z łatwością można gotować w tym samym czasie mięsa, warzywa, owoce morza czy ryby.

W efekcie, raz poczyniona inwestycja zwraca się w krótkim czasie. Okazuje się, że wykorzystywanie pieca konwekcyjno-parowego zmniejsza pobór energii nawet o 60%, wykorzystanie wody o jakieś 40% a tłuszczu nawet o 95%. Posiadając tego rodzaju urządzenie, w kuchni nie trzeba wykorzystywać już tradycyjnych garnków, patelni, grilli czy piekarników.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.